Як вибрати настільну лампу?

Неправильне світло в зоні роботи або навчання викликає головний біль, втому і може навіть зіпсувати зір. Тому вибору настільної лампи варто приділити увагу.

Про те, як знайти світильник, який впишеться в інтер’єр і створить правильне світло, розповідаємо в цій статті.

Як вибрати настільну лампу для будинку, офісу та інших просторів?

Серед великої кількості пропозицій знайти відповідний по дизайну і функціоналу світильник буває непросто. Щоб не розгубитися і зробити правильний вибір, варто задуматися про те, де і як буде використовуватися освітлювальний прилад. Адже, погодьтеся, модель у формі героя мультфільму навряд чи підійде для роботи, а масивна лампа на струбцині – для спальні.

Елегантна біла настільна LED-лампа DL3-6W-WT (Maxus) для правильного висвітлення зони для читання і відпочинку в дитячій

Для освітлення робочого столу співробітника, школяра або малюка вибирають лаконічні вироби з високою якістю світла та функцією регулювання яскравості. Прикладом таких рішень для офісу і вдома може служити серія DKL від MAXUS. Ці настільні лампи створюють безпечне для зору світло, яке легко адаптувати до різної діяльності. А їх дизайн не відволікає увагу і вписується в робоче середовище.

Як вибрати настільну лампу для кабінету керівника, приймальні або переговорної кімнати? У цьому випадку потрібен світильник преміум-класу. Він повинен бути не тільки функціональним, але і підкреслювати статус. Також на дизайн світильників звертають особливу увагу при оформленні зони ресепшн в готелі, місця адміністратора в салоні краси або магазині. Тут доречні елегантні вироби, наприклад, світильник з прозорим корпусом і основою з бамбука Intelite DL5-8W-TRL.

Модель Intelite DL5-8W-TRL (Maxus) для правильного висвітлення і стильного оформлення зони відпочинку в модному салоні краси або бутіку

Для спальні, кухні та інших кімнат в квартирі, в яких ви не будете працювати з дрібними деталями, вибирайте модель із стильним дизайном і м’яким неяскравим світлом. Такі настільні лампи для дому роблять інтер’єр затишним, дають зональне підсвічування і допомагають створити романтичну атмосферу.

Які бувають настільні лампи?

Світильники розрізняються за розмірами та формами, призначенням, типу ламп, які в них встановлюються. Також вони мають різні основи (платформа, прищіпка, струбцина) і функціональність (регулювання яскравості, колірної температури, автономна робота і т. п.).

Смарт-лампа DL7-9W-BL (Maxus) для зручного освітлення і стильного оформлення сучасного робочого місця

А в залежності від сфери використання виділяють три великі групи.

Традиційні

Це світильники, які розраховані на установку ламп (розжарювання, галогенних, економічних, світлодіодних і т.п.). Вони можуть являти собою як джерело світла з базовим функціоналом, так і більш складні електроприлади. Раніше такі рішення часто купували для освітлення робочих столів, але сьогодні вони втрачають популярність, тому що їх замінили більш функціональні і зручні смарт-світильники.

Декоративні

Такі настільні лампи приваблюють дизайном. Це може бути елегантна модель з абажуром з текстилю або з плафоном, виконаним у стилі Тіффані, а також джерело світла в модному стилі хай-тек або лофт. Вони дають м’яке освітлення, яке не підходить для роботи з дрібними деталями. Декоративні електроприлади використовують як прикрасах інтер’єру, для зонального підсвічування або в якості нічників.

Багатофункціональні настольні лампи або смарт-світильники

Це моделі з вбудованими світлодіодними модулями в сучасному дизайні. Вони мультифункціональні, тому використовуються і для освітлення робочих зон, і для прикраси інтер’єру або зонального підсвічування, і в якості нічників.

Смарт-світильник DL7-9W-BL (Maxus) з потужною колонкою, Bluetooth і USB-портом для зарядки смартфонів і іншої техніки

Прикладом таких рішення є лінійка Intelite Desklamp від Maxus, яку відрізняє:

  • актуальний дизайн. Світильники мають стильні форми та легко вписуються в сучасні інтер’єри. Вони ергономічні, а значить, дарують приємні емоції як дорослим, так і маленьким користувачам;
  • адаптивність. «Розумні» настільні лампи дозволяють керувати яскравістю і температурою світла, змінювати висоту і кут падіння променів. Завдяки цьому, вони легко налаштовуються для роботи або відпочинку;
  • смарт-функції. USB-порт, вбудована колонка і інші можливості перетворюють світильник в зручний девайс для сучасних людей;
  • тривала робота. Якщо включати світильник з ресурсом служби 50 000 годин по 5 годин щодня, то його вистачить на 25 років.

Яка настільна лампа краще для очей?

Сучасні медичні університети, а також офтальмологічні центри часто проводять незалежні тестування продукції. Щоб на 100% бути впевненим у безпеці світла, вибирайте модель, що пройшла таку перевірку. Наприклад, в нашому каталозі є настільні лампи MAXUS LED, які схвалені кафедрою офтальмології Харківської медичної академії післядипломної освіти.

Світлодіодна настільна лампа 1-DKL-001-02( Maxus) отримала схвалення офтальмологів

Якщо в цій лінійці ви не знайшли підходящу модель, спробуйте вибрати світильник самостійно. Щоб відповісти на питання про те, яка настільна лампа краще для очей, використовуйте наступні рекомендації.

  1. Рівномірне освітлення з широким кутом. Для зору найбільш комфортне рівний світло без яскравих і темних зон. При цьому промені повинні падати під широким кутом, щоб висвітлювати всю робочу поверхню.
  2. Правильний плафон і регулювання по висоті. Плафон вибирайте такої форми, щоб прямі промені не потрапляли в очі. І звичайно, в робочій зоні не потрібні ажурні тіні або абажури, що змінюють відтінок світла. Якої висоти повинен бути світильник? Кращим рішенням будуть моделі, положення яких регулюється.
  3. М’яке світло. Прямі промені створюють контраст між яскравими і затемненими зонами, тому їх не рекомендують використовувати при роботі з дрібними деталями. Гарна настільна лампа з вбудованим LED-модулем повинна мати розсіювач. Якщо використовуєте традиційні джерела світла, підбирайте до них лампи з непрозорою білою колбою.
  4. Вимоги до світлодіодних виробів. Вирішили вибрати LED-світильник? Переконайтеся, що в ньому встановлені якісні чіпи, які виключають мерехтіння.

Якої потужності повинен бути світловий потік настільного світильника, або на скільки ват потрібна лампа?

Сучасна світлодіодна настільна лампа Intelite DL1-7W-WT (Maxus) зі світловим потоком в 500 лм і функцією регулювання яскравості – ідеальне рішення для освітлення робочої площини

Світильник розташовують так, щоб освітленість поверхні становила від 300 до 750 лк. Якщо не планується працювати з дуже дрібними деталями, досить освітленості в 300-400 лк. Для читання і письма потрібна освітленість 500 лк, а для креслення і схожою діяльності – більш висока. Враховуйте, що світло має створювати не тільки настільна лампа, але і джерело загального світла.

Якщо говорити про середні показники, то для хорошого освітлення досить традиційної лампи потужністю 30-75 Вт або LED-світильника зі світловим потоком 270-800 лм. При цьому джерело краще розташувати на висоті 30-55 см від поверхні столу.

Як правильно повинна стояти настільна лампа?

Перш ніж шукати місце для світильника, подбайте про загальне світло. Це банальне правило пам’ятають багато хто, але не всі дотримуються. Але саме воно допоможе захистити зір під час навчання або роботи. Загальний світло повинне бути м’яким і помірно яскравим, щоб не було контрасту між робочою зоною і рештою кімнати.

А тепер переходимо до питання про те, як правильно повинна стояти настільна лампа. .Щоб правильно розмістити джерело світла, потрібно слідувати трьом рекомендаціям.

  1. Безпека. Якщо розміри столу дозволяють, відсуньте світильник на кілька сантиметрів від краю, щоб він не впав. Електроприлад повинен стояти стійко. Не варто розташовувати його на стосі зошитів і паперів
  2. Відповідна висота. Для зручної роботи дорослої людини середнього зросту світло повинне падати з висоти 35-50 см. Якщо за столом сидить дитина, цю висоту потрібно зменшити.
  3. Освітлення всієї робочої поверхні. Ми вже говорили, що різкі переходи між світлом і тінню створюють дуже велике навантаження на очі. Тому поставте світильник і налаштуйте висоту так, щоб був висвітлений весь стіл або більша його частина.

З якого боку повинна стояти настільна лампа?

Світильник розташовують з будь-якого боку, але так, щоб на робочій поверхні не було тіней. З цієї причини правшам рекомендують ставити лампу спереду і зліва, а лівшам – спереду і праворуч. Якщо під час роботи будуть задіяні обидві руки (малювання, ліплення і т. п.), світильник у розташовують так, щоб світло падало спереду і зверху.

Де повинна стояти лампа під час роботи за комп’ютером або ноутбуком?

Приклад використання настільної лампи Intelite DL2 black (Maxus) для зручного освітлення ноутбука

Поверхня монітора випромінює світло, тому її не висвітлюють додатково. В такому випадку настільна лампа потрібна для освітлення клавіатури і робочого столу. Джерело світла повинно дозволяти уникнути контрасту між яскравим екраном і іншою частиною кімнати.

Можна поставити лампу по центру, безпосередньо над монітором. Якщо не виходить, то світильник розташовують зліва чи справа. Освітлення не повинно бути яскравим або створювати відблиски.

Важлива порада. Показником того, що світло налаштовано правильно, є комфорт працюючого за столом. Не забувайте, що норми і вимоги – це усереднені значення. Зорова система кожної людини має особливості. Тому, якщо правильно налаштований світло здається неприємним, змініть його на комфортне.

Широкий асортимент настільних ламп ви зможете знайти в нашому інтернет магазині в розділі “Настільні лампи

220v.imarket
Коментарів немає
Категорії:
Блог, Огляди
Відгуки
Поки немає жодного відгуку.
Написати відгук
Всі результати пошуку