Що таке філаментні лампи і в чому їх особливість

Філаментні лампи відносяться до світлодіодних джерел світла, однак зовні і конструктивно істотно відрізняються від них. По виду вони практично ідентичні звичайній лампочці розжарювання (ЛР). Філаментні світлодіодні лампи (ФСЛ) увібрали в себе всі кращі властивості, які належать матричним ЛЕД-лампам і традиційним ЛР.

Світлодіодні лампи дуже популярні і споживають мало електроенергії, але для деяких світильників їх зовнішній вигляд не підходить. Особливо це стосується кришталевих люстр і бра. У таких випадках краще придбати світлодіодні лампи filament.

Як джерело світла в ФСЛ використана світлодіодна нитка – філамент. Технологія виготовлення вперше була випробувана при виробництві екранів мобільних пристроїв. На прозору основу (підкладку), виконану з скла або штучних сапфірів, встановлюються мініатюрні світлодіоди в кількості 28 шт., які послідовно з’єднуються між собою. Зверху елемент покривається люмінофором – речовиною, здатною перетворювати енергію, що поглинається в світлове випромінювання – люмінесценція.

Один такий фрагмент довжиною 3 см може мати потужність від 0,8 до 1,3 Вт. Тому в лампах одночасно застосовуються десятки елементів. Використання цієї технології дозволяє отримати світлодіодну нитку, що випромінює світло в усіх напрямках. Це є головною відмінністю лампи розжарювання і філаментних ламп від традиційних матричних світлодіодних світильників, які освітлюють тільки одну півсферу.

Будова філаментного джерела світла багато в чому аналогічна традиційній лампі розжарювання. Блок, що складається з LED-ниток, закріплюється на струмопровідних електродах, які, в свою чергу, впаяні в скляний ізолятор аналогічно лампі розжарювання. Все це розміщено в герметичній прозорій колбі, наповненій газом. На відміну від матричних світлодіодних ламп в філаментних аналогах позбулися громіздких радіаторів. Живлення на LED-нитки подається через драйвер, який знижує напругу до робочого, а змінний струм перетворює в постійний. Це необхідно для зменшення пульсацій, які чинять негативний вплив на зір. Розташовується пристрій в цоколі і має невеликі розміри.

Відведення тепла від світлодіодів відбувається за допомогою газу великої теплопровідності, що знаходиться в лампі, і через тонкі скляні стінки колби передається зовнішньому середовищу. Найчастіше вироби наповнюють гелієм або сумішшю газів на його основі. Використання газу і тонкостінної скляної колби дозволило отримати кращі результати, ніж у радіаторів матричних ламп. Температура світлодіодних ниток не піднімається вище 60 ° С.

Після появи філаментних ламп – попит на них почав зростати і поступово дійшов до рівня звичайних світлодіодних виробів. Причина цього проста – їх дизайн і можливість великого кута світіння, без використання додаткових оптичних систем. У стандартних світлодіодних ламп, в пластиковому корпусі, кут випромінювання до 170 градусів. У філаментних ж доходить до 300 градусів.

Такого кута світіння вдалося досягти завдяки скляній прозорій колбі і розташованих по колу філаментів. Деякі моделі мають нестандартні форми і спосіб розташування філаментів (під кутом, хрест на хрест, S-образно), для забезпечення більш рівномірного освітлення.

Філаментні лампи непогано підійдуть як джерело світла для настільних світильників, а також в декоративних цілях.

Переваги філаментних ламп

  • сумісність з патронами Е27 і Е14;
  • низьке енергоспоживання;
  • великий світловий потік і висока якість світла;
  • тривалий термін служби;
  • екологічність, утилізуються як побутові відходи;
  • низька робоча температура нитки.

Таким чином, основною перевагою філаментних ламп є їх висока ефективність, але на цьому їх переваги не закінчуються. Ці джерела світла однаково добре підходять для освітлення будинків, магазинів, кафе, навчальних та громадських закладів. Завдяки широкому куту розсіювання світла, філаментні лампи можна застосовувати для загального і місцевого освітлення інтер’єрів. Філамент відмінно поєднується з кришталевими світильниками і люстрами, відкритими і прозорими плафонами, бра у формі ліхтарів і іншими моделями в класичному і старовинному стилі. Скляна колба не нагрівається до високих температур, тому філаментні лампи можна встановлювати біля натяжних або гіпсокартонних стель і інших поверхонь, які не допускають сильного нагріву.

220v.imarket
Коментарів немає
Категорії:
Блог
Всі результати пошуку